Makaron penne z ricottą i świeżym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Makaron penne ze świeżym szpinakiem. Ugotuj coś naprawdę pysznego i zdrowego, z kilku prostych składników, nie marnując przy tym całego dnia.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Makaron Penne 250g
    Liście świeżego szpinaku 400g
    Ser ricotta 250g
    Pomidorki koktajlowe 200g
    Pieczarki 200g
    Ząbek czosnku
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżka cukru trzcinowego
    Sól morska, pieprz do smaku
    1 łyżka białego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Makaron penne z ricottą i świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu do użycia potem.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plastry smażymy krótko na mocnym ogniu, dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku.
  • 3. Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy ok 5min.
  • 4. Dodajemy sos sojowy, cukier, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Pozwalamy gotować się wszystkiemu kilka minut na mocny ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Wlewamy na patelnie pół szklanki wody z gotowania makaronu i dodajemy ricottę. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitego sosu.
  • 6. Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min.
  • 7. Posypujemy obficie sezamem.
  • 8. Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować