Makaron penne z ricottą i świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostawiamy pół szklanki wody z gotowania makaronu do użycia potem.
2.Pieczarki oczyszczamy kroimy w plastry smażymy krótko na mocnym ogniu, dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku.
3.Wrzucamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, smażymy ok 5min.
4.Dodajemy sos sojowy, cukier, doprawiamy solą i pieprzem.
5.Pozwalamy gotować się wszystkiemu kilka minut na mocny ogniu, tak żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą. Wlewamy na patelnie pół szklanki wody z gotowania makaronu i dodajemy ricottę. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitego sosu.
6.Łączymy makaron z sosem na patelni, i gotujemy jeszcze ok. 3min.
7.Posypujemy obficie sezamem.
8.Podajemy z liśćmi sałaty skropionymi oliwą, i octem balsamicznym.
Komentarze