Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym

0 (0 ocen)

Przepis Jana Kuronia

Składniki:

  • 6 polędwiczek wieprzowych po 300 g
    120 g masła
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki tartego chrzanu
    2 łyżki suszonej żurawiny
    Pęczek natki pietruszki
    Sól
    Odrobina czerwonego wina do namoczenia żurawiny
    200 g rukoli
    2 łyżeczki żurawiny

    MARYNATA:
    - 30 ml oleju
    - 50 ml sosu sojowego
    - 2 łyżki suszonego majeranku
    - 2/3 łyżki suszonego tymianku
    - sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe faszerowane masłem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj farsz. W misce zmieszaj miękkie masło, chrzan, drobno pokrojony lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz namoczoną przez kilkanaście minut żurawinę. Dopraw solą, możesz użyć pieprzu ale pamiętaj, że chrzan doda nam ostrości.
  • 2. . Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki.
  • 3. W polędwiczkach utwórz „kieszeń”. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż końcówkę sznurkiem gastronomicznym.
  • 4. W sporym płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty, obtocz w nich polędwiczki. Naczynie zafoliuj i wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Proponuję co jakiś czas je przekładać tak by mięso lepiej przeszło marynatą.
  • 5. Po marynowaniu polędwiczki obsmaż na złoty kolor z każdej strony. Umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz około 20 min. Serwuj z chutneyem malinowym na rukoli z żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować