Polędwiczki w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki.
Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor.
Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje, podlać bulionem i dodać żurawinę.
Dusić 5 minut pod przykrywką.
Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)).
Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką.
Komentarze