polędwiczki w sosie żurawinowym

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Szybki i pyszny obiad dla wielbicieli mięs na słodko.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    sól
    pieprz
    1 cebula
    2 łyżki masła
    odrobina oliwy
    1 słoiczek żurawiny
    2 łyżki octu balsamicznego
    1/2 szkl bulionu
    siemię lniane mielone do zagęszczenia sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Polędwiczki w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę przyprawić solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonymi), odstawić na noc do lodówki.
    Następnie podsmażyć ją z każdej strony na złoty kolor.
    Pokroić w plastry i piec ok 15 minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
    W tym czasie pokroić cebulę, a następnie poddusić ją na maśle, dolać ocet balsamiczny, poczekać aż chwilę odparuje, podlać bulionem i dodać żurawinę.
    Dusić 5 minut pod przykrywką.
    Dodać mięso z piekarnika i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli trzeba, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos zagęścić siemieniem lnianym (zdrowiej niż mąką;)).
    Podawać z duszonymi ziemniakami i groszkiem z marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować