Wspaniała potrawa dla osób, które lubią polędwiczki
60 min
Składniki:
4 małe polędwiczki
2 duże pory
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka płynnego miodu (np. akacjowego)
4 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z pół cytryny
1 łyżka grubo zmielonego kolorowego pieprzu
sól
Polędwiczki w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyścić, naciąć wzdłuż i rozdzielić liście. włożyć do wrzącej wody i zaparzać 1 minutę w lekko osolonej wodzie. Pory odcedzić i osuszyć.
2.Polędwiczki oczyścić, umyć i osuszyć. Musztardę francuską połączyć z miodem, kolorowym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mięso dokładnie posmarować marynatą i wstawić na noc do lodówki.
3.Każdą polędwiczkę owinąć ściśle liśćmi pora. Żaroodporne naczynie posmarować lekko tłuszczem, później ułożyć polędwiczki.. Polędwiczki posmarować oliwą z oliwek i zapiekać 45 minut w 180 stopniach pod przykryciem.
Komentarze