Polędwiczki w porach

4.5 (164 ocen)

  • 40 min

Szybkie i jednocześnie wykwintne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe-ok.350-400 g
    1 biała część większego pora pocięta w grubsze plastry
    250-300g małych pieczarek pociętych na ćwiartki
    1 pomidor bez skórki pocięty na ósemki
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    100 ml. słodkiej śmietanki ( u mnie 10 % )
    mąką do oprószenia mięsa
    masło ( najlepiej klarowane ) do smażenia
    sól, biały pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczki w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1elvfgf 1. Polędwiczki pokroić w plastry, rozpłaszczyć ręką, pokroić na szerokie pasy, lekko oprószyć mąką, krótko przysmażyć na rozgrzanym maśle, aby tylko mięso się ścięło.
    Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojony por, przeciśnięty ząbek czosnku i pieczarki, dusić ok. 10 minut, dodać polędwiczki, śmietanę, kawałki pomidora, przyprawić do smaku
    Dusić jeszcze chwilę ok 10-15 minut. Najlepiej będzie smakowało z ziemniakami puree lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Pomidor Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować