1 większa lub 2 mniejsze polędwiczki wieprzowe-ok.350-400 g
1 biała część większego pora pocięta w grubsze plastry
250-300g małych pieczarek pociętych na ćwiartki
1 pomidor bez skórki pocięty na ósemki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
100 ml. słodkiej śmietanki ( u mnie 10 % )
mąką do oprószenia mięsa
masło ( najlepiej klarowane ) do smażenia
sól, biały pieprz do smaku
Polędwiczki w porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki pokroić w plastry, rozpłaszczyć ręką, pokroić na szerokie pasy, lekko oprószyć mąką, krótko przysmażyć na rozgrzanym maśle, aby tylko mięso się ścięło.
Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojony por, przeciśnięty ząbek czosnku i pieczarki, dusić ok. 10 minut, dodać polędwiczki, śmietanę, kawałki pomidora, przyprawić do smaku
Dusić jeszcze chwilę ok 10-15 minut. Najlepiej będzie smakowało z ziemniakami puree lub ryżem.
Komentarze