Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
2 polędwiczki wieprzowe, jak największe
10 suszonych śliwek
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
majeranek
plastry wędzonego boczku
4 łyżki oleju
DODATKOWO :
250 g małych, twardych pieczarek
2 łyżki oleju
2 łyżki gęstej śmietany 18 %
sól, pieprz do smaku
szczypta ziół prowansalskich
koperek
odrobina żurawiny do sosu
Polędwiczki nadziewane pijanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Śliwki zalewamy winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. Następnie je odcedzamy ( wino zostawiamy ).
Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. W otworki wpychamy po 3-4 śliwki, polędwiczki doprawiamy do smaku.
Boczek tniemy na cienkie paski, owijamy nim roladki. Ja dodatkowo owinęłam je nitką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C. Roladki wykładamy, studzimy i odwijamy nitkę. Kroimy na małe kawałki.
2.Pieczarki kroimy, podpiekamy na oleju. Doprawiamy do smaku i prużymy aż odparują płyny. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe.
Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. Danie podajemy na ciepło, smacznego.
Komentarze