Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami

4.49 (190 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Jesienne polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami, delikatnie otulone miodem, zapiekane z odrobiną masła.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwiczka wieprzowa: 2 sztuki
    - suszone śliwki: 25 sztuk
    - miód: 4 łyżki
    - pikantna papryka: 2 łyżeczki
    - masło: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szklanka
    - olej do smażenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Polędwiczki wieprzowe nadziewane suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki myjemy i każdą kroimy na 4 równe kawałki. Przez środek każdego kawałka, wzdłuż przebijamy nóż, a następnie przekręcamy go delikatnie wokół własnej osi, tworząc miejsce dla śliwek. W powstałą dziurkę w polędwiczkach wkładamy śliwki, po 2-4 w każdym kawałki. Tak przygotowane kawałki nacieramy papryką, oprószamy pieprzem oraz solą a następnie podsmażamy przez 1-2 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  • 2. Spory kawałek foli aluminiowej nacieramy masłem, układamy na nim polędwiczki, smarujemy je płynnym miodem (najlepiej użyć silikonowego pędzelka) oraz ponownie oprószamy odrobiną pieprzu. Folię z polędwiczkami szczelnie zawijamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25-30 minut. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować