Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (patelnia musi być przeznaczona do pieczenia w piekarniku. Gdy takiej nie posiadasz przesmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywą). Piec 50 minut.
Przed pokrojeniem mięsa należy odczekać 10 minut aby soki się równomiernie rozłożyły.
Tak przygotowana polędwiczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Komentarze