Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczki upieczone ze śliwkami są wyjątkowo aromatyczne, kruche i soczyste. Doskonałe na uroczysty, rodzinny obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 polędwiczki (każda ok 400g)

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki pieprzu

    łyżeczka słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki tymianku

    łyżeczka czosnku granulowanego

    2 łyżki oleju

    łyżka masła klarowanego

    5-8 śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe zapiekane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć błonki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi polędwiczki. Mięso odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Pół godziny przed pieczeniem wyjąć do temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać olej i masło. Polędwiczki obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki i dodać do mięsa. Patelnię przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (patelnia musi być przeznaczona do pieczenia w piekarniku. Gdy takiej nie posiadasz przesmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywą). Piec 50 minut.

    Przed pokrojeniem mięsa należy odczekać 10 minut aby soki się równomiernie rozłożyły.

    Tak przygotowana polędwiczkę można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować