Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.
Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu).
2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów.
3.Do polędwiczek dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze