Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

4.5 (186 ocen)

Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.

Składniki:

  • 300g polędwiczek wieprzowych
    1 cebula
    150 ml białego, wytrawnego wina
    20g suszonych grzybów
    100 ml śmietany 12%
    sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
    natka pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu).

  • 2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów.
  • 3. Do polędwiczek dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować