Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Na niedzielny obiad polecam polędwiczkę wieprzową w towarzystwie borowików :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    100 g szynki parmeńskiej
    ulubiona mieszanka przypraw
    200 g makaronu wstążki
    ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki
    2 łyżki oleju + 2 łyżki masła
    2 cebule
    200 ml śmietany 30%
    1/2 szklanki białego wina
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę obsypać mieszanką przypraw, przekroić na 3 części i każdą zawinąć w plasterki szynki parmeńskiej. Obsmażyć ze wszystkich stron i przełożyć do naczynia do zapiekania. Podlać 1/4 szklanki wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

    Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać borowiki i masło, podsmażyć kilka minut i podlać winem. Kiedy alkohol odparuje wlać śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.

    Polędwiczkę pokroić w plastry i podawać z makaronem w sosie grzybowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować