Polędwiczka ze szpinakiem w sosie śmietanowo-ziołowym

4.46 (198 ocen)

  • 40 min

Delikatna polędwiczka wieprzowa, w aksamitnym, gęstym i delikatnym sosie na bazie śmietanki i ziół z dodatkiem zdrowego szpinaku. Sos świetnie pasuje do makaronu. Idealny, sycący obiad dla całej rodziny, w dodatku przygotowuje się go w kilka chwil.

  • 40 min

Składniki:

  • -1 duża polędwiczka wieprzowa
    -2 ząbki czosnku
    -350 g mrożonego szpinaku w bryłce
    -200 g śmietanki 30%
    -100 g serka topionego ziołowego
    -1 łyżeczka ziół prowansalskich
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Polędwiczka ze szpinakiem w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki. Solimy, pieprzymy i obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano, przez około 5-6 minut ciągle mieszając.
  • 2. Szpinak wrzucamy do garnka, podlewamy 5 łyżkami zimnej wody. Przykrywamy garnek i dusimy na wolnym ogniu, często mieszając, aż się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną polędwiczkę, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy zioła i dusimy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego!
  • 3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną polędwiczkę, mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony, mieszamy, aż całkiem się rozpuści. Dodajemy zioła i dusimy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Szpinak Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować