Polędwica wołowa z białym sosem

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przyrządziłam ją na przyjęcie z okazji 30. rocznicy ślubu. Pochwałom nie było końca.

Składniki:

  • ● 50 dag polędwicy wołowej
    ● olej
    ● 5 marchewek
    ● 2 pietruszki
    ● mały seler
    ● 2 łyżki masła
    ● łyżka mąki
    ● łyżeczka cukru
    ● 2-3 liście laurowe
    ● sól, pieprz
    ● 3/4 szkl. mleka
    ● szczypiorek i koperek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwica wołowa z białym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mięso myjemy,
    osuszamy i smażymy na
    rozgrzanym oleju, co pewien
    czas obracając. Po kilku minutach
    dodajemy warzywa.
    Chwilę smażymy, następnie
    wlewamy ok. szklanki wody.
    Dusimy ok. godziny. Mięso
    wyjmujemy i odstawiamy
    w ciepłe miejsce.
  • 2. Masło roztapiamy na patelni,
    rumienimy mąkę. Wlewamy
    mleko i mieszając, gotujemy
    na małym ogniu, aż sos
    zgęstnieje. Odstawiamy. Cukier
    rozpuszczamy w 2 łyżkach
    ciepłej wody, a następnie
    mieszamy z sosem.
  • 3. Warzywa rozgniatamy widelcem,
    dodajemy do sosu.
    Mieszamy. Wkładamy liście
    laurowe, doprawiamy solą
    i pieprzem. Gotujemy ok. 15
    minut. Polędwicę przekrawamy
    na pół. Dekorujemy zieleniną.
    Podajemy z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować