Polędwica wołowa z rukolą i sosem pomidorowym

4.5 (195 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Szybkie danie obiadowe pełne smaków i kolorów do podania z ryżem, makaronem lub grzankami

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • MIęSO:
    - polędwica wołowa: 2 plastry
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
    - oliwa: 1 łyżka
    SOS POMIDOROWY:
    - puszka pomidorów bez skórki: 1 sztuka
    - czerwona cebula średniej wielkości: 1 sztuka
    - ząbek czosnek: 2 sztuki
    - papryczka chili czerwona: 1 sztuka
    - balsamico: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    SAłATKA:
    - rukola: 60 gramów
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica wołowa z rukolą i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu i od niego zaczynamy. Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę; dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Po kilku chwilach zaczynamy dodawać pomidory z puszki; mieszamy i dusimy 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy balsamico, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę.
  • 2. Mięso lekko ugniatamy dłonią; mocno nacieramy pieprzem i solą i obsmażamy po 1-2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Polędwicę zdejmujemy na talerz do odpoczęcia.
  • 3. Umytą rukolę mieszamy z oliwą i solą i obsmażamy na patelni 2 minuty ciągle mieszając.
  • 4. Na talerze wykładamy sos; układamy kawałek mięsa i na górę dodajemy rukolę. Podajemy z grzankami, makaronem lub ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wołowa Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować