Polędwica wołowa z rukolą i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie sosu i od niego zaczynamy. Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę; dodajemy posiekany czosnek i papryczkę. Po kilku chwilach zaczynamy dodawać pomidory z puszki; mieszamy i dusimy 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodajemy balsamico, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę.
2.Mięso lekko ugniatamy dłonią; mocno nacieramy pieprzem i solą i obsmażamy po 1-2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Polędwicę zdejmujemy na talerz do odpoczęcia.
3.Umytą rukolę mieszamy z oliwą i solą i obsmażamy na patelni 2 minuty ciągle mieszając.
4.Na talerze wykładamy sos; układamy kawałek mięsa i na górę dodajemy rukolę. Podajemy z grzankami, makaronem lub ryżem
Komentarze