Polędwica wołowa z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.
Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.
Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.
Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).
Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.
Komentarze