polędwica wołowa z pończochy

  • wyświetlono: 2615 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

pomysł na tak przygotowaną polędwice podsunął mi blog SEZON NA SMAK,

  • 99min

Składniki

ok 1,5 kg polędwicy wołowej

2 szklanki cukru

1 szklanka soli

2 łyżeczki soli do peklowania

opakowanie suszonej bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

polędwica wołowa z pończochy

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

    Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

    Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

    Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzu

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z fasolki szparagowej

Dodane przez: 2milutka

Sałatka z fasolki szparagowej z cebulką

Doskonała sałatka z fasolki szparagowej...

Kruche rogaliki z dżemem

Dodane przez: opuncja

Kruche rogaliki z dżemem

Przepis jest prosty i niezawodny,...

Sałatka szwedzka z marchewką

Dodane przez: Anusiaczek

Sałatka szwedzka z marchewką

Zimą z powodzeniem zastąpi surówki...

buraczki

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Buraczki z cebulą na zimę

Zawsze robiłam buraki z papryką,nadeszła...

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

Pikle z ogórków

Dodane przez: Iwona75

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków zawsze robiła moja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE