polędwica wołowa z pończochy

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 39 min

pomysł na tak przygotowaną polędwice podsunął mi blog SEZON NA SMAK,

  • 1 godz. 39 min

Składniki:

  • ok 1,5 kg polędwicy wołowej

    2 szklanki cukru

    1 szklanka soli

    2 łyżeczki soli do peklowania

    opakowanie suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Polędwica wołowa z pończochy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ewentualne błony i ścięgna, układamy w pojemniku i zasypujemy cukrem, mięso dokładnie obtaczamy w cukrze z każdej strony. Wstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po tym czasie, mięso i pojemnik myjemy z cukru, dokładnie osuszamy.

    Polędwicę nacieramy solą peklującą, zasypujemy solą i ponownie odstawiamy na 2 dni do lodówki.

    Po 2 dniach zamarynowaną polędwicę myjemy z soli, osuszamy i nacieramy grubą warstwą bazylii (można też użyć innych ziół czy rozgniecionego w moździerzu pieprzu).

    Tak przygotowaną polędwicę wkładamy do pończochy i wieszamy na 4 dni w chłodne i przewiewne miejsce.

    Po tym czasie polędwica nadaje się do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować