Znalazłam ten przepis w starej książce, zrobiłam... bardzo polecam bo podżerka okazała się smakowita i bardzo prosta w przyrządzaniu :)
30 min
Składniki:
ok. 600 g nie za tłustej karkówki ew. łopatki
•2 większe cebule
•olej do smażenia
•1/2 puszki pomidorów bez skórki ok. 200 g
•2 niewielkie ogórki konserwowe
•2 łyżki ketchupu + łyżka przyprawy do zup
•sól, pieprz mielony, cukier do smaku
•posiekana natka pietruszki
Podżerka z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę pokroić w plastry, później w paski, cebulę w talarki, ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, przesmażyć do zeszklenia, dodać kawałki mięsa, podlać wodą (ok. 1.4 szklanki), posolić i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
2.Dodać ogórki, pomidory, ketchup, doprawić do smaku i jeszcze chwilę dusić aby smaki się przegryzły.
3.Podać dowolnie bo pasuje i smakuje z każdymi dodatkami, u mnie akurat były kopytka i ogórek małosolny.
Komentarze