50-60 dag wieprzowiny(karczek ,łopatka , bez kości ,szynkówka)
150 ml śmietany
2 dag mąki pszennej
20 dag ogórków kiszonych
2 dag masła
10 dag cebuli
natka pietruszki
sól
pieprz
Podżerka duszona z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy tak jak na gulasz.Zrumienić na patelni,dodać pokrojoną w kostkę cebulę,podlać szklanką wody i dusic do miękkości.Pod koniec gotowania dodajemy startą na dużych oczkach marchew.
2.Ogórki pokroić w słupki .
3.Na patelni podgrzać masło ,dodać ogórki i wlać odrobinę wody(może być woda z ogórków),odsmażyć ok.10 min.Ogórki dodać do mięsa.Mąkę wymieszać ze śmietana i zagęścić sos.Dodać pokrojoną natkę pietruszki .Doprawić.Podawać z ziemniaczkami,kaszą lub na kolację z chlebkiem:)
Komentarze