Poduszeczki drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja rodzina uwielbia przetwory z jabłkami. Gdy tylko pojawiły się papierówki na mojej działce wykorzystałam je do drożdżowych ciastek, które są bardzo delikatne i pulchne. Jeszcze gorące zniknęły z półmiska.

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    4 dag drożdży
    Sól do smaku
    1/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    6 dag masła
    1/2 szklanki mleka
    Tłuszcz do formy
    Ponadto:
    1 kg jabłek papierówek
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżka cukru do posypania
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Poduszeczki drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać cynamonem.
    Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto(tłuszcz stopić i dodać na koniec), odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ciasto ponownie zagnieść, przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek grubości około 3-4 mm. Nożem wycinać paski o długości około 10 cm. Na połówkę ułożyć plasterki jabłek, jeśli są kwaśne posypać delikatnie cukrem. Skleić boki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym białkiem, posypać cukrem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Porady

1.Ciasteczka można również posmarować ciepłym stopionym masłem przed wstawieniem do piekarnika. 2. Zamiast zwykłego cukru do posypania można użyć cukru brązowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować