Świąteczne poduszeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie zawsze gości u mnie podczas świąt Bożego Narodzenia,miła odmiana zwykłych drożdżowych pasztecików z kapuścianym farszem,podaję do filiżanki czerwonego barszczu,pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    35 dag mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki ciepłej wody
    10 g drożdży świeżych
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy

    Farsz:
    20 dag cukinii
    15 dag salami
    1 cebula
    2 łyżki oliwy
    1/2 czerwonej papryki
    6 dag żółtego sera
    1 łyżka suchego maku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki Przekąski Ser

Świąteczne poduszeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą i jajkiem, w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pokruszone drożdże,zamieszać,odstawić na 5 minut,po czym wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
  • nadzienie 2. Przygotować nadzienie: Cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę,poddusić aż wszytko będzie miękkie,doprawić farsz do smaku solą i pieprzem,wystudzić.
  • nadziewamy i zlepiamy 3. Wyrośnięte ciasto,podsypać mąką,rozwałkować,wycinać krążki o śr 10-15 cm,nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
  • przed pieczeniem 4. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja posypać drobno startym serem żółtym oraz makiem,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.Podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować