To danie zawsze gości u mnie podczas świąt Bożego Narodzenia,miła odmiana zwykłych drożdżowych pasztecików z kapuścianym farszem,podaję do filiżanki czerwonego barszczu,pycha!
60 min
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
10 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Farsz:
20 dag cukinii
15 dag salami
1 cebula
2 łyżki oliwy
1/2 czerwonej papryki
6 dag żółtego sera
1 łyżka suchego maku
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Świąteczne poduszeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą i jajkiem, w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pokruszone drożdże,zamieszać,odstawić na 5 minut,po czym wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
2.Przygotować nadzienie: Cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę,poddusić aż wszytko będzie miękkie,doprawić farsz do smaku solą i pieprzem,wystudzić.
3.Wyrośnięte ciasto,podsypać mąką,rozwałkować,wycinać krążki o śr 10-15 cm,nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
4.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja posypać drobno startym serem żółtym oraz makiem,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.Podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.
Komentarze