Poduszeczki z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny i szybki deser z ciasta francuskiego i jabłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    1 op. ciasta francuskiego (275g)
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 jajko
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Poduszeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w drobną kostkę. Przekładamy pokrojone jabłka miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu i mieszamy razem. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów. Na jednej połowie każdego kawałka ciasta układamy sporą łyżkę jabłek. Na drugiej połowie kawałka ciasta robimy kilka nacięć i ciastem z nacięciami przykrywamy ciasto z jabłkami. Sklejamy brzegi i robimy na nich wzorek widelcem. Jajko mieszamy widelcem i smarujemy nim każdą "poduszeczkę". Posypujemy ciastka pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować