Poduszeczki z jabłkami

4.5 (195 ocen)

Miękkie ciasto, orzeźwiające nadzienie, słodkie wykończenie w postaci lukru- to wszystko sprawia, że podusie smakują super!!!Zamiast lukru można wykonać kruszonkę. POLECAM!!!

Składniki:

  • Składniki na około 24 sztuki:
    • 450 gram mąki,
    • ¾ szklanki letniego mleka,
    • 2 duże jajka,
    • 10 dag masła,
    • szczypta soli,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżka miodu,
    • 4 dag drożdży,
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta
    Lukier:
    • 2 łyżki mleka,
    • Cukier puder (około kopiatych 5 łyżek)

    Nadzienie:
    • ok 800 gram jabłek po obraniu,
    • cukier do smaku,
    • cynamon do smaku,
    • 2 łyżki galaretki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Poduszeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka przygotowane na nadzienie 1. NADZIENIE:Jabłka kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do nich cukier do smaku oraz cynamon. Całość smażymy około 15 minut. Jabłka nie powinny całkiem się rozgotować. Pod koniec smażenia dodajemy galaretkę. Nadzienie pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wyrośnięte ciasto 2. CIASTO: W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, miód oraz 2 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie rozpuszczamy tłuszcz i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta: jajka, cukier, sól oraz stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec dodajemy do niego przestudzony tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • nakładanie nadzienia 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na równe kwadraty. Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce przygotowanego wcześniej jabłkowego nadzienia.
  • formowanie 4. Ciasto składamy na połowę, zamykając nadzienie w środku i jednocześnie formując poduszeczki. Brzegi dokładnie sklejamy przyciskając je widelcem. Dzięki temu otrzymamy dodatkowo wzorek.
  • smarowanie jajkiem 5. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem.
  • lukrowanie 6. Poduszeczki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Gotowe wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe smarujemy z wierzchu lukrem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    LUKIER:Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować