Pyzy ziemniaczane z mięsem

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami.
W każdym bądź razie tak mnie mama nauczyła... W różnych regionach Polski mówi o nich rozmaicie, np. kartacze czy cepeliny. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania! Moja mama była w tym mistrzem i nawet większym od babci. Już nigdy nie zjem tak doskonałych pyz, więc często samodzielnie staram się odtworzyć ten niezapomniany smak.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 kg ziemniaków surowych
    1,5 kg ziemniaków ugotowanych
    Nadzienie:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 sucha bułka namoczona w mleku
    1 jajko
    1 cebula
    majeranek
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1-1,5 łyżki majeranku
    sól
    Opcjonalnie:
    boczek
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
    Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
    Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
    Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
    Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym.
    W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
    Do wrzątku powkładać kluchy.
    Gotować około 15 minut - od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na jej powierzchnię).
    W międzyczasie można zrobić zaskwarzenie.
    Pyzy podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały.
    Równie dobrze smakują podsmażane - tak jak na zdjęciach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować