Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. Po upieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie !
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami:
zaczyn:
18 g drożdży
1/3 szkl ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
ciasto:
250 g mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru zwykłego
1 łyżka cukru waniliowego
20 g masła roztopionego i ostudzonego
1 jajko kl L
do polania:
20 g masła
1 i 1/2 łyżki miodu
Podhalańskie bombolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry.
3. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko dodajemy do mąki a z białka ujmujemy łyżeczkę-dwie do późniejszego smarowania bombolków a resztę wlewamy do miski z mąką.
4. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od miski, będzie lekko lepiące.
5. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka o śred 4-5 cm
2.Następnie odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia na około 20-30 minut.
6. Po wyrośnięciu smarujemy je pozostawionym białkiem.
Bombolki pieczemy w 180 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia.
7. W garnuszku roztapiamy masło z miodem i odstawiamy.
8. Upieczone bombolki przekładamy na talerze i zakrywamy folią aluminiową aby zmiękły na 10 minut.
9. Kiedy zmiękną polewamy je obficie roztopionym masłem z miodem i zajadamy. Smacznego !
Komentarze