Grzyby w marynacie z octu jabłkowego

4.46 (192 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Samodzielnie przygotowane grzyby marynowane to prawdziwy rarytas. Proponuję do marynowania użyć octu jabłkowego - zalewa będzie bardziej aromatyczna.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 60-70 dag grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki pstre zwane bagniakami)
    sól
    marynata:
    2/3 szklanki octu jabłkowego (5%)
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki syropu z agawy
    1 płaska łyżeczka soli
    6 ziaren ziela angielskiego
    12 ziaren pieprzu
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.46 (192 ocen)

Grzyby w marynacie z octu jabłkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby czyścimy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek, chwilkę gotujemy i odcedzamy. Przepłukujemy wodą. Ponownie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy i rozkładamy do słoiczków o pojemności 200-300 ml, zapełniając ok. 3/4 słoiczków.
  • 2. Składniki marynaty umieszczamy w rondlu, zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Gorącą marynatą zalewamy grzyby, wkładając do słoiczków przyprawy. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Porady

Zamiast syropu z agawy można użyć płynnego miodu. Z podanej ilości składników otrzymałam 3 słoiczki grzybków (2 o pojemności 200 ml i 1 o pojemności 300ml) Grzyby można wymieszać lub każdy rodzaj grzybów przygotować oddzielnie. Ja przygotowałam grzyby oddzielnie. Na zdjęciu w słoiczku po lewej są prawdziwki, po prawej podgrzybki, a w środkowym - maślaki pstre (bagniaki). Grzyby, a szczególnie bagniaki, w czasie obróbki przybierają ciemną barwę, ale w zalewie jaśnieją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgrzybki Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować