Kotlety schabowe w marynacie octu winnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić na plastry z kością
2.Ułożyć w naczyniu płaskim. Marchew i cebulę pokroić w plasterki. Warzywami poprzekładać kotlety , zalać octem winnym, pozostawić na 12 godz
3.Śliwki moczyć w zimnej wodzie przez około 10 min. Osączyć i ugotować w bulionie z cukrem.
4.Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować). Kotlety usmażyć na oleju wymieszanym z margaryną na złoty kolor, przyprawić solą,przyprawą i pieprzem.
5.
Usmażone kotlety wyjąć z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz wlać marynatę i bulion ze śliwkami, gotować. Połączyć ze śmietaną, podgrzać razem. Ciepłe kotlety ułożyć na półmiski, obłożyć sliwkami i polać sosem.
Komentarze