Placuszki ziemniaczano - fasolkowe

0 (0 ocen)

Placuszki na bazie maślanki. Przyjemnie aromatyczne dzięki bazylii oraz pikantne przez dodatek zdecydowanego w smaku białego pieprzu. Świetne na ciepło i na zimno. Mogą stanowić wegetariański obiad, pikantną przystawkę lub danie kolacyjne.

Składniki:

  • 350 g ziemniaków (5 średnich sztuk)
    350 g fasolki szparagowej (u mnie fioletowa - traci kolor podczas gotowania)
    2 ząbki czosnku
    1/2 pęczka bazylii
    1 szklanka maślanki
    3 łyżki mąki pszennej
    1 jajko
    pieprz biały mielony do smaku
    sól do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki ziemniaczano - fasolkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki ziemniaczano - fasolkowe 1. Ziemniaki obrać, z fasolki odciąć końce. Warzywa osobno ugotować al dente (8 - 10 min) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki pokroić w małą kostkę, fasolkę pokroić na małe kawałki (wielkości zbliżonej do rozdrobnionych ziemniaków). Przełożyć do naczynia. Dodać posiekany czosnek i bazylię. Całość wymieszać.
  • Placuszki ziemniaczano - fasolkowe 2. Wlać maślankę, dodać mąkę, wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Placuszki ziemniaczano - fasolkowe 3. Na patelni rozgrzać olej. Nałożyć porcje masy.
  • Placuszki ziemniaczano - fasolkowe 4. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 placuszków (smażone po 4 sztuki na patelni o średnicy 24 cm). Do przygotowania placuszków można użyć fasolki mrożonej, a także każdej dostępniej odmiany (fioletowa, żółta, zielona). Placuszki świetnie smakują z sosem słodko - kwaśnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować