Placki ziemniaczano-ogórkowe

0 (0 ocen)

Placki z gotowanych ziemniaków i świeżego ogórka to naprawdę smaczna kompozycja. Jako dodatki ponadto użyłam żółty ser, sezam oraz aromatyczne przyprawy i zioła. Takie placki to również ukłon w stronę osób będących na diecie bezglutenowej. Polecam!

Składniki:

  • Kotlety:
    700 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
    4 nieduże ogórki sałatkowe (łącznie 500g)
    300 g żółtego sera
    3 jajka
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki sezamu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko Przystawki

Placki ziemniaczano-ogórkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczano-ogórkowe 1. Ogórki pokroić w drobną kostkę, osączyć na sicie. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Do miski przełożyć ziemniaki, dodać przygotowane ogórki i ser, wsypać sezam, czosnek, imbir oraz gałkę, wbić jajka. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę, ponownie wymieszać i doprawić do smaku.
  • Placki ziemniaczano-ogórkowe 2. Z masy dłońmi uformować nieduże placki.
  • Placki ziemniaczano-ogórkowe 3. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno. Placki smakują bez dodatków, a także z sosami typu dip oraz z ketchupem.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości placków. Do przygotowania placków nadają się ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować