Placuszki z kapustą

4.51 (142 ocen)

Naleśniki mocno kapuściane. Smakują na ciepło i na zimno. Dobrym dodatkiem do placuszków jest ketchup lub sos czosnkowy.

Składniki:

  • Ciasto:
    700 g ugotowanej białej kapusty, drobno poszatkowanej
    1 duża biała cebula
    1 pęczek natki pietruszki
    11 łyżek mąki pszennej
    3 jajka
    2/3 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka curry
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Placuszki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z kapustą 1. Cebulę i natkę pietruszki posiekać, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto - dokładnie wymieszać.
  • Placuszki z kapustą 2. Na patelni rozgrzać olej, kłaść porcje ciasta.
  • Placuszki z kapustą 3. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 średniej wielkości placuszków (smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm). Kapustę należy ugotować w lekko osolonej wodzie, najlepiej z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziarenek ziela angielskiego. Czas gotowania to około 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kapusta Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować