Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś na obiad polecają się placki ziemniaczane tak właśnie placki lecz w innej odsłonie niż tradycyjne a to za sprawą dodanej kiełbasy żywieckiej. Koniecznie musicie spróbować takie usmażyć będziecie zachwyceni smakiem takich placków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków,
    185 g cebuli,
    70 g szczypioru,
    2 jajka,
    230 g kiełbasy żywieckiej,
    1 płaska łyżka soli,
    0,5 łyżki pieprzu czarnego,
    1,5 łyżki mąki,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były myte ( ale to raczej każdy wie ). Następnie osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce dostosowanej do tarcia ziemniaków ( ja najchętniej trę ręcznie ponieważ takie placki najbardziej nam smakują ). Gdy mamy już starte wszystkie obrane ziemniaki wtedy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony szczypior, sól, pieprz, jajka oraz kiełbasę żywiecką pokrojoną w grubszą kostkę, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą.
  • placki 2. Jak mamy już wymieszaną masę ze składnikami na placki dodać mąkę aby lekko zagęścić ciasto i również całość wymieszać aby masa ziemniaczana połączyła się z dodaną mąką. ( Mąki za zwyczaj nie dodaję wcale ale przy dodaniu kiełbasy do masy jest to konieczne aby placki w czasie przekręcania się nie rozpadały ).
  • placki 3. Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną, na patelnię wlać większą ilość oleju czyli ponad dno patelni. Na rozgrzany olej nakładać solidną łyżkę ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na dużym palniku gazu, na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.
  • placki 4. Usmażone jeszcze gorące placki akurat u nas zawsze zajadamy z cukrem oraz kwaśną śmietaną, ale ja rozumiem że każdy ma inne smaki i upodobania. Dlatego takie chrupiące z wierzchu a w środku rozpływające się w ustach placki polecam jeść z czym kto lubi. Do placków można także przygotować do popicia zimne mleko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować