Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Dodaję 1 łyżkę przypraw do mięsa wołowego. Odstaw na godzinę ,aby przyprawa oddała smak.
Podsmażamy mięso na smalcu i maślena na rumiany kolor, dodajemy posiekaną cebulę.
Dolej 0,5 litra gorącej wody i duś do miękkości.
2.Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Wszystko mieszamy i wyłączamy.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, ekko odciskamy ziemniaki z nadmiaru soku.
Do ziemniaków dodaj jajko, startą na tarce cebulę, posiakaną pietruszkę , mąki oraz przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą z ziemniakami.
4.Na patelnie wlej spora ilośc oleju i wyłóż partiami ciasto ziemniaczane. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
Komentarze