Placki ziemniaczane z gulaszem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane w połączeniu z sosem gulaszowym są bardzo treściwym obiadem, który smakuje mojej rodzinie.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gulasz:
    250 gramów mięsa wieprzowego na gulasz ,
    1 łyżka smalcu,
    1 łyżka masła,
    cebula
    cebula szalotka lub szczypior,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do wieprzowiny,
    100ml śmietany 30 %.

    Ciasto na placki ziemniaczane:
    0,5kg ziemniaków
    jajko,
    mała cebula,
    1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
    natka pietruszki
    sól ,
    pieprz,
    papryka słodka,
    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Dodaję 1 łyżkę przypraw do mięsa wołowego. Odstaw na godzinę ,aby przyprawa oddała smak.
    Podsmażamy mięso na smalcu i maślena na rumiany kolor, dodajemy posiekaną cebulę.
    Dolej 0,5 litra gorącej wody i duś do miękkości.
  • mięso 2. Na koniec dodaj śmietankę oraz posiekany szczypior. Wszystko mieszamy i wyłączamy.
  • placki ziemniaczane 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, ekko odciskamy ziemniaki z nadmiaru soku.
    Do ziemniaków dodaj jajko, startą na tarce cebulę, posiakaną pietruszkę , mąki oraz przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą z ziemniakami.
  • placki ziemniaczane 4. Na patelnie wlej spora ilośc oleju i wyłóż partiami ciasto ziemniaczane. Smażymy je na rumiany kolor z obu stron.
  • placki ziemniaczane 5. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować