Placki ziemniaczane z gulaszem

  • wyświetlono: 248 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Placki ziemniaczane każdy zna. Kiedy smażę je u siebie w domu, każda ich ilość znika. Idealne placki robi mój mąż - mają złoto-brązowy kolor, są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pyszne. A do nich ulubione dodatki – śmietana, ketchup, cukier albo sos.

AnetaJ
  • 5 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Placki
1kg ziemniaków
2 cebule
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz
Olej

Gulasz
2 piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
0,3kg pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5l bulionu
2-3 łyżki mąki
Sól, pieprz
Olej

Śmietana

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z gulaszem

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można zetrzeć ziemniaki używając drobniejszej tarki, grubo starte ziemniaki zapewniają jednak większą chrupkość gotowych placków; można połowę ziemniaków zetrzeć na grubych oczkach, a połowę na drobnych). Ziemniaki i cebulę umieścić w sitku nad miską i odsączyć nadmiarowych soków. Cały odsączony płyn zlać do osobnej miseczki.
    Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz. Natomiast z płynu wyciśniętego z ziemniaków zlać powolutku wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Skrobie ziemniaczaną, która pozostało dodać do masy i jeszcze raz całość wymieszać.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.

    Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kawałki. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony, odstawić.
    Cebule pokroić w pióra, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę.
    Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki i paprykę. Całość chwilę smażyć. Następnie dodać kurczaka, zalać bulionem, doprawić do smaku. Całość gotować około 10-15 minut. Na koniec gulasz zagęścić mąką rozprowadzaną w niewielkiej ilości wody.

    Jednego placka położyć na talerzu, na nim parę łyżek gulaszu i przykryć drugim plackiem. Wierzch udekorować kleksem śmietany.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkipaprykaplacki ziemniaczanepierś z kurczakaMój niedzielny obiadprosty przepisgulasz drobiowy

Komentarze

Podobne przepisy

Placek po węgiersku  z gulaszem

Dodane przez: ankad21

Placek po węgiersku z gulaszem

Placki ziemniaczane w wersji XXL...

Placek po węgiersku z jarskim gulaszem

Dodane przez: Iwona75

Placek po węgiersku z jarskim gulaszem

Placek ziemniaczany podany z gulaszem...

PLACKI Z GULASZEM

Dodane przez: gnomcio

Placki warzywne z szybkim gulaszem

Chrupiące placki warzywne z dodatkiem...

placek

Dodane przez: blondynkagotuje90

Placek po węgiersku z gulaszem drobiowym

Dietetyczna wersja tradycyjnego...

PLACEK ZIEMNIACZANY Z WARZYWAMI

Dodane przez: monikaT83

PLACEK ZIEMNIACZANY Z WARZYWAMI

Do przygotowania tej zapiekanki...

Czeski knedlik z gulaszem

Dodane przez: joanna30

Czeski knedlik z gulaszem

Postanowiłam wypróbować przepis...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE