PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Placki ziemniaczane z gulaszemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/81/16c20da0c48c65e500faa502aae3dc5772b687ba.jpeg25921944http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/placki-ziemniaczane-z-gulaszem-18
Placki ziemniaczane:
0,5 kg ziemniaków obranych
1 cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
majeranek
olej do smażenia
Gulasz:
0,5 kg łopatki wieprzowej
litr bulionu mięsnego
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
papryka słodka
1 łyżka mąki
majeranek
Sposób przygotowania przepisu:
Placki ziemniaczane z gulaszem
1.
Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron.
2.
Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)
Komentarze