Placki ziemniaczane z gulaszem

4.95 (173 ocen)

  • 2 godz.

Po raz pierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    0,5 kg ziemniaków obranych
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz
    majeranek
    olej do smażenia
    Gulasz:
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    litr bulionu mięsnego
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    papryka słodka
    1 łyżka mąki
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.95 (173 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Gulasz

Placki ziemniaczane z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron.
  • 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować