Placki ziemniaczane z burakami i jajkami

0 (0 ocen)

Placki w wersji mini z gotowanych ziemniaków, szczególnie ulubione wśród moich Bliskich. Tym razem dodałam dla koloru czerwone gotowane buraczki, a także gotowane jajka. Niebanalny i smacznie skomponowany eksperyment kulinarny. Polecam!

Składniki:

  • 300 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (1 kopiasta szklanka)
    2 nieduże czerwone buraki (łącznie 250g)
    1 średnia biała cebula
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 jajka świeże
    3 łyżki bułki tartej
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z burakami i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z burakami i jajkami 1. Buraki ugotować do miękkości w wodzie bez dodatków, odcedzić, obrać, wystudzić, a następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
    Ziemniaki razem z burakami przełożyć do miski. Dodać obrane ze skorupek gotowane jajka, starte uprzednio na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć obraną i posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Do zawartości miski wbić jajka - całość wyrobić dłonią. Na końcu wsypać bułkę tartą i wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Placki ziemniaczane z burakami i jajkami 2. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje przygotowanej masy, tworząc nieduże placki.
  • Placki ziemniaczane z burakami i jajkami 3. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 niewielkie placki. Do przygotowania potrawy można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować