Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

4.5 (167 ocen)

Odkąd je zrobiłam po raz pierwszy, w domu nikt już nie chce słyszeć o tradycyjnych plackach ziemniaczanych.

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków (8 większych sztuk)
    700 g drobno poszatkowanej kapusty czerwonej (1/3 dużej główki)
    1 średnia biała cebula
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    spora szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    bulion warzywny lekko zakwaszony octem 10% do gotowania kapusty
    olej do smażenia
    zielenina do przybrania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 1. Kapustę zalać bulionem i ugotować do miękkości (około 40 min). Następnie odcedzić i wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać. Dodać jajka, mąkę i przyprawy - ponownie dokładnie wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 2. Na patelni rozgrzać olej. Nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 3. Smażyć na rumiano z obu stron.
    Gotowe placki posypać posiekaną zieleniną. Placki można serwować ze śmietaną.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 22 placki - smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm. Jeśli Ktoś woli kapustę w wersji al dente, należy gotować ją w bulionie około 20 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować