Placuszki są dość syte więc spokojnie mogą posłużyć za danie obiadowe lub wczesną kolację ;)
50 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 g schabu
500 g pieczarek
1 mały bakłażan
1 szklanka mąki
2 łyżki śmietany 30 %
sól , pieprz
olej do smażenia
mąka do obtaczania placków
Do dekoracji
bakłażan , ogórek , pomidor ,rzodkiewka , koper
Placki ziemniaczane z bakłażanem i sosem mięsno-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy , gotujemy do miękkości. Bakłażana skrawamy w paski obieraczką do warzyw , następnie kroimy go w mniejszą kostkę-dodajemy do ziemniaków , dosypujemy mąkę, sól i pieprz ugniatamy ciasto.
2.Schab kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzany olej .
Pieczarki obieramy , kroimy w pół plasterki dokładamy do podsmażonego schabu.
Po ok 5 min odlewamy sok wytworzony z pieczarek do miseczki mieszamy go ze śmietaną , solą i pieprzem- wlewamy na patelnie dusimy następne 5 min.
3.Na patelni rozgrzewamy olej , ręką formujemy placuszki ( jak kotlety mielone) , każdy obtaczamy w mące (otrzepujemy z nadmiaru) smażymy na złoty kolor z obu stron. Na talerzu polewamy sosem.
Dekorujemy warzywami.
Komentarze