Placki z tuńczykiem

4.5 (142 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie dla osoby,która pragnie przygotować coś szybko, smacznie i efektownie. Placki z tuńczykiem i z cukinią:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - puszka tuńczyka w oleju (może być także w sosie własnym, ale wtedy wylewa się sos.): 1 sztuka
    - jajko duże (jak masa będzie za rzadka, można dodać drugie): 1 sztuka
    - mąka (lub 3, także w zależności od masy): 2 łyżki
    - cukinia średnia: 0.5 sztuki
    - majonez (im mniej tym lepiej, ja daję 1 dużą łyżkę): 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - siemię lniane (ja daję nawet 3 i całe siemię..ale można dodać mielone..rzecz gustu:)): 2 łyżki
    - zioła prowansalkie, cząber (do smaku): 2 szczypty
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić drobno lub nawet zetrzeć na tarce,
  • 2. dodać cukinie (startą natarce), tuńczyk oraz jajko, mąkę, majonez, siemię lniane.
  • 3. Uwaga. Ostatnie 4 składniki dodajmy w zależności od Waszego gustu. Jeśli ktoś woli więcej siemienia, proszę je dodać. Jeśli nie..proszę go nie dodawać, etc. Ważne by konsystencja był na tyle gęsta by nadawały się do smażenia placków (trochę rzadsze niż na kotlety). Doprawić.
  • 4. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć placuszki. Smaczne i na gorąco i na zimno. Doskonałe do sałaty i na tak zwane Vorspeise, czyli jako przystawka:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować