Placki z młodych ziemniaków na ostro

5 (157 ocen)

Niezastąpione i obowiązkowe podczas sezonu młodych ziemniaków placki z dużą ilością cebuli i czosnku doprawione na ostro.

Składniki:

  • 1 kg. młodych ziemniaków
    3 młode cebule
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    4 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki koncentratu chili
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka ostej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki z młodych ziemniaków na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać wraz z cebulą umyć , zetrzeć na tarce o małych oczkach , odstawić na 10 min. , odcisnąć powstałą wodę pozostawiając wytworzoną mączkę ziemniaczaną.
    Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę.
    Do ziemniaków dodać czosnek , jajko , mąkę oraz przyprawy.
    Wyrobić dłońmi lub łyżką jednolita masę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej , smażyć placki na rumiano z obu stron. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Podawać z kiełkami , kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany czy też posypane cukrem , polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować