Złocista sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy i pora

0 (0 ocen)

Pięknie zestawiona kolorystycznie sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy oraz pora. Lekko pikantna i w orientalnym stylu. Warto spróbować takiej kompozycji smaków, chociażby przy okazji Świąt Wielkiej Nocy.

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (450g)
    16 cm-owy grubszy kawałek pora
    1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po osączeniu)
    1/2 pęczka natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 - 2 łyżeczki curry
    do smaku - sól, cukier, pieprz cytrynowy
    do gotowania pora - sól, ocet 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Złocista sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Złocista sałatka 1. Rzodkiew obrać, pokroić w plastry, następnie w słupki. Kukurydzę odcedzić, dołożyć do rzodkwi. Pora przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w piórka. Gotować ok. 1 min w wodzie doprawionej szczyptą cukru oraz zaprawionej niewielką ilością octu. Dokładnie osączyć. Wystudzonego pora dodać do rzodkwi i kukurydzy. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, wsypać curry.
  • Złocista sałatka 2. Całość wymieszać razem z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować