Pięknie zestawiona kolorystycznie sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy oraz pora. Lekko pikantna i w orientalnym stylu. Warto spróbować takiej kompozycji smaków, chociażby przy okazji Świąt Wielkiej Nocy.
Składniki:
1 duża biała rzodkiew (450g)
16 cm-owy grubszy kawałek pora
1 puszka kukurydzy konserwowej (220g po osączeniu)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 - 2 łyżeczki curry
do smaku - sól, cukier, pieprz cytrynowy
do gotowania pora - sól, ocet 10%
Złocista sałatka z białej rzodkwi, kukurydzy i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiew obrać, pokroić w plastry, następnie w słupki. Kukurydzę odcedzić, dołożyć do rzodkwi. Pora przekroić wzdłuż na pół, następnie pokroić w piórka. Gotować ok. 1 min w wodzie doprawionej szczyptą cukru oraz zaprawionej niewielką ilością octu. Dokładnie osączyć. Wystudzonego pora dodać do rzodkwi i kukurydzy. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, wsypać curry.
2.Całość wymieszać razem z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku.
Komentarze