Placki bananowo-serowe

0 (0 ocen)

Placki w zaskakującym wydaniu. Kto nie próbował bananów w wersji pikantnej, naprawdę powinien sięgnąć chociażby po tą recepturę. Polecam te rumiane i przyjemnie chrupiące placki.

Składniki:

  • 2 średnie banany (łącznie ze skórką 300g, bez skórki – 200g)
    250 g żółtego sera (np. Edamski)
    1 mała biała cebula
    1 duży ząbek czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    2 jajka
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/3 łyżeczki kurkumy
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki

Placki bananowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki bananowo-serowe 1. Do miski zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej obrane banany i żółty ser. Dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek, wsypać bazylię, kminek, kolendrę i kurkumę. Wymieszać.
    Następnie wbić jajka, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku.
  • Placki bananowo-serowe 2. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć porcje ciasta.
  • Placki bananowo-serowe 3. Smażyć na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 24 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować