Placki drożdżowe na wodzie gazowanej z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Macie tak czasami że nie ma ochoty na zrobienie obiadu ? Lub wcześniej coś przekąsiliście ? W takim przypadku mam dla was świetny pomysł na rozwiązanie tego problemu

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej - szklanka poj. 210 ml,
    2 jajka rozmiar M,
    0,5 szklanki cukru,
    1 drożdże suszone 7 g,
    1 łyżka octu 10 %,
    8 łyżek ciepłego mleka,
    1 szklanka wody mocno gazowanej,
    0,5 szklanki oleju,
    3 średnie kwaskowate jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki drożdżowe na wodzie gazowanej z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Do miski wsypać mąkę zrobić w niej wgłębienie i wsypać suszone drożdże wsypując na nie cukier oraz mąkę zalać ciepłym mlekiem nie gorącym, po bokach miski wsypać resztę cukru oraz wbić całe jajka. Pozostawić tak pod ściereczką do momentu pracy drożdży, jak już jest widoczna praca drożdży gołym okiem wtedy wlać ocet oraz wodę gazowaną ( ocet po to aby w czasie smażenia ciasto nie wchłaniało dużo oleju )
  • placki 2. Z dodanych składników wymieszać całość za pomocą łyżki na jednolitą masę a następnie dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry kwaskowe jabłka. Również całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ciasta z jabłkami, tak przygotowane odstawić na 15 minut do czasu aż będą widoczne bąbelki powietrza
  • placki 3. Na patelnię wlać pół szklanki oleju rozgrzać go nie za mocno nakładać solidną łyżkę ciasta z jabłkami i smażyć na dużym palniku ze zmniejszoną mocą na złoty kolor z obu stron ( nie mogą się szybko smażyć ponieważ będą surowe w środku ). Usmażone placki - racuchy układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym zapewniam że dodanie octu nie wpływa na smak ciasta a sprawia to że placki nie wchłaniają dużo oleju
  • placki 4. Usmażone placki można posypać cukrem pudrem lub zajadać z dowolną ulubioną konfiturą. Placki wyszły z wierzchu fajne chrupiące a w środku bardzo pulchne smak kwaskowatego jabłka świetnie komponuje się ze słodkawym ciastem drożdżowym, do takich placków wystarczy szklanka zimnego mleka i nasze podniebienia są szczęśliwe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować