Placki cukiniowo-ziemniaczane z fetą

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowe i smaczne placki z tartej cukini i ziemniaków z dodatkiem pokruszonego sera feta, są chrupiące, należy tylko pamiętać aby dobrze odcisnąć z soków po posoleniu, doskonale smakują z dodatkiem jogurtowego sosu tzatziki, polecam na obiad jak i na ciepłą kolację

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia

    4 duże ziemniaki

    10 dag sera feta

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    1 pęczek natki pietruszki

    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Olej sojowy lub rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki cukiniowo-ziemniaczane z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Cukinię umyć, nie obierać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, tak samo zetrzeć obrane ziemniaki. Dobrze posolić, wymieszać, odstawić na 20 minut, po czym soki dobrze odcisnąć, przełożyć masę ziemniaczano cukiniową do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulę, pokruszony ser feta, wymieszać z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić lekko solą-nie przesadzać bo feta jest wystarczająco słona, oraz odrobiną pieprzu do smaku, dokładnie wymieszać.

    Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką masę, formując zgrabne placuszki , smażyć na średnim ogniu na rumiano.

    Podawać gorące.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować