Placki cukiniowo-ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

... podane z sosem pieczarkowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI::
    - starta na wiórki cukinia: 1 kilogram
    - starte na wiórki ziemniaki: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 1 łyżka
    - mąka pszenna: 8 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    SOS::
    - pieczarki: 40 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - słodka śmietanka 30%: 300 mililitrów
    - sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 0.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    DODATKOWO::
    - olej rzepakowy do smażenia: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cukiniowo-ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię i ziemniaki obrać (z cukinii wydrążyć gniazda nasienne). Obrane warzywa zetrzeć na wiórki, dobrze odcisnąć, dodać rozbełtane jajka, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  • 2. Pieczarki pokroić w półplastry i udusić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty czosnek. Po chwili śmietankę. Gdy jej ilość nieco się zredukuje dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. Placki smażyć na większej ilości oleju z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia. Podawać na ciepło, z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować