szybkie i smaczne , delikatne w smaku i bardzo sycące-polecam
20 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 srednia cukinia
1 mała biała cebula
2 jajka
pęczek świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
100 g sera zółtego
2 łyzki smietany gęstej
maka do zgęszczenia( około 2, 3 łyżki)
sól
pieprz
olej do smażenia
oraz ser na wierzch do posypania placków ( drobno statry)
Placki cukiniowo -serowe ze śmietaną i swieżą natka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cukinię płuczemy pod wodą, ścieramy na grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na chwilę , aż puści wodę. Następnie odciskamy ją rękami i przekładamy do innej miski. Dodajemy ser, gęstą śmietanę , startą cebulę, jajka posiekana natke pietruszki , mąkę , doprawiamy do smaku solą, pieprzem,.
Całość dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewany niewielką ilośc oleju , wykładamy łyżką porcje ciasta cukiniowego formując placki, smażymy na rumiano z obu stron.
3. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku by odsączyć nadmiar tłuszczu. Na wierzch gorących placków ścieramy ser na tarce o drobnych oczkach( ser rozpuŚci sie na plackach)
Podajemy na ciepło jak równiez na zimno ,
smacznego
Komentarze