Placki bananowo jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Placki bananowe wykonane na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem słodkiego banana i świeżych drożdży. pożywny, słodki dodatek do śniadania czy też obiadu. Zamiast cukru pudru można użyć syropu klonowego. Idealne dla dzieci jak i dla dorosłych.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    2 bardzo dojrzałe banany
    Sól do smaku
    1 duże jajko
    1,5 szklanki mąki(pojemność szklanki 200 ml)
    ¾ szklanki jogurtu naturalnego
    2 dag świeżych drożdży
    Olej do smażenia
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki bananowo jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: obrane banany, jajko – zmiksować na gładką masę, dodać jogurt naturalny – wymieszać. Do całej masy dodać pokruszone drożdże, sól do smaku i przesianą mąkę, wymieszać na jednolitą, gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma się powiększyć 3 razy. Na rozgrzanej patelni rozsmarować cieniutką warstwę oleju – ułożyć porcję ciasta, uformować mały placek. Smażyć kilka minut na rumiany kolor. Następnie przewrócić delikatnie placki, usmażyć. Placki z nadmiaru tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku, ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Porady

1. składniki na placki muszą mieć temp. pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować