Placek z rabarbarem i kisielem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio u mnie królują ciasta sezonowe, a główną rolę gra rabarbar. W sezonie letnim, a przede wszystkim w maju, nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Na weekend poczyniłam placek z rabarbarem i kisielem, żeby tradycji stało się za dość rzecz jasna. W maju również nie może zabraknąć bzu w wazonie. Ciasto jest łatwe, stosunkowo szybkie i tanie, takie zwykłe ciasto sezonowe. Kisiel możesz zastąpić budyniem malinowym myślę, że w tej wersji również przypadnie Twojej rodzinie do gustu i smaku. Ciasto jest miękkie i wilgotne, bardzo fajnie wygląda po rozkrojeniu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×30 cm

    Ciasto

    600 g mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g cukru
    250 g masła
    4 jajka
    100 g kwaśnej, gęstej śmietany - 4 łyżki takie z delikatnym czubkiem

    Dodatkowo

    750 ml mleka
    2 opakowania kisielu truskawkowego - 1 opakowanie = 40 g
    200 g cukru
    rabarbar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Kisiele

Placek z rabarbarem i kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i wymieszaj łyżką. Następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło, wbij jaja i dodaj śmietanę, zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera ciasto. Ciasto powinno delikatnie lepić się do dłoni.
    Podziel je na 2 równe części, jedną część zawiń w folie spożywczą i wrzuć do zamrażalnika, a drugą wylep przygotowaną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wylep tak, aby rogi były podciągnięte do góry.
    Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, u mnie kawałki długości ok. 2 cm, układaj raz przy raz rzędami, im ściślej tym lepszy efekt przy rozkrojeniu, możesz delikatnie wciskać rabarbar w ciasto.
    Czas na przygotowanie kisielu. Gotujesz go tak jak zwykle z tym, że nie na wodzie tylko na mleku i z większą ilością cukru. Polecam zastąpić kisiel budyniem malinowym.
    Gotowy kisiel wylej łyżka po łyżce na rabarbar, rozsmaruj równomiernie.
    Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce lub porwij tak jak ja to zrobiłam.
    Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 °C, piecz bez termoobiegu, góra – dół przez ok. 50 – 60 min. w zależności od mocy piekarnika.
    Gdy ciasto przestygnie wstaw je do lodówki, żeby dobrze ściągnęło w środku. Placek z rabarbarem i kisielem jest naprawdę bardzo smaczny.
    Przed podaniem możesz go oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Porady

Bliżej końca pieczenia jeżeli zauważysz, że góra zbyt mocno się rumieni, nakryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Gdy ciasto wystygnie, wstaw je na całą noc do lodówki, żeby dobrze się kroiło i nie rozlatywało, musi dobrze ściągnąć się środek. Zamiast kisielu polecam użyć budyń malinowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować