Półkruchy placek z rabarbarem

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na to ciasto znalazłam w starym zeszycie z przepisami mojej mamy.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - masło: 250 gramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - jogurt (naturalny): 3 łyżki
    - śmietana (kwaśna): 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier wanilinowy: 16 gramów

    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - masło: 100 gramów

    - rabarbar: 1 kilogram
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Półkruchy placek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaj wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto i włóż na pół godziny do lodówki. Ciastem wylep dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuj je widelcem.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C.
  • 3. Rabarbar umyj, oczyść z włókien, pokrój na kawałki o długości 2 cm. Ułóż równą warstwę na cieście.
  • 4. Składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć tak, aby powstały grudki. Kruszonkę rozsyp na rabarbarze.
  • 5. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 minut.
    Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować