Placek śmietanowo – majonezowy z posypką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękkie i wilgotne ciasto o smaku piernika. Placek z dodatkiem rodzynków, a także prażonych ziaren słonecznika i orzeszków ziemnych. Całość pokrywa chrupiąca, słodka posypka, która zapewnia efekt zarówno wizualny, jak i smakowy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 kopiasta szklanka cukru + 1 łyżka
    3 jajka
    ½ szklanki oleju
    4 łyżki śmietany 18%
    4 łyżki majonezu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    5 łyżek rodzynków
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    3 łyżki prażonych łuskanych orzeszków ziemnych
    opcjonalnie – kilka kropli aromatu waniliowego (olejku waniliowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek śmietanowo – majonezowy z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek śmietanowo – majonezowy z posypką 1. W misce utrzeć jajka z cukrem (1 kopiasta szklanka), olejem, śmietaną i majonezem. Wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika – wymieszać. Dołożyć mąkę i ponownie wymieszać.
    Rodzynki sparzyć i osączyć. Słonecznik oraz orzeszki ziemne wymieszać i razem potłuc – odłożyć 2 łyżki mieszanki, które wymieszać z 1 łyżką cukru. Pozostałą część mixu słonecznika i orzeszków dodać do ciasta, dołożyć również rodzynki i całość wymieszać.
  • Placek śmietanowo – majonezowy z posypką 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch równomiernie posypać odłożoną mieszanką ziaren słonecznika, orzeszków i cukru.
    Piec 50 min (180 st. C).

Porady

Gotowe ciasto kroić ostrym nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować