Leniwa drożdżówka na majonezie

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię ciasta o drożdżowym aromacie i ze specyficznym posmakiem majonezu. Postanowiłam połączyć te dwa elementy, a całość wzbogacić o ziarna słonecznika w karmelu. Wyszło bardzo smakowicie.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    50 g świeżych drożdży
    3 jajka
    1/3 szklanki oleju
    1 szklanka majonezu
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym lub czekoladowym (na ½ L mleka)
    szczypta soli
    200 g łuskanego słonecznika w karmelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leniwa drożdżówka na majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwa drożdżówka na majonezie 1. Do miski pokruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Jajka, olej oraz majonez utrzeć, po czym mieszankę wylać na cukier. Następnie wsypać sól, proszek budyniowy i w końcu mąkę. Miskę przykryć i odłożyć na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie składniki dokładnie wymieszać łyżką, dołożyć słonecznik i ponownie wymieszać.
  • Leniwa drożdżówka na majonezie 2. Masę przełożyć do okrągłej formy (średnica dna – 24 cm, średnica górnej części formy – 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 50 min (180 st. C).

Porady

Słonecznik w karmelu można zastąpić dowolnymi orzechami w karmelu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Budyń czekoladowy Drożdże Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować