Babka majonezowa z rodzynkami

0 (0 ocen)

Prosta i szybka w przygotowaniu babka majonezowa z solidną porcją rodzynków. Pięknie wyrośnięta, porowata i wilgotna. W mojej Rodzinie zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 kopiasta szklanka cukru
    1 i ½ szklanki oleju
    1 i ½ szklanki majonezu
    6 jajek
    2 opakowania kisielu bez cukru o smaku cytrynowym (na ½ L wody każde)
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
    szczypta soli
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
    300 g rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Kisiele Majonez

Babka majonezowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka majonezowa z rodzynkami 1. Majonez, olej, żółtka oraz cukier utrzeć na puszystą masę. Wsypać 1 opakowanie kisielu i proszek do pieczenia, wlać aromat – wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać pozostałe opakowanie kisielu, wymieszać, następnie chwilę ubijać. Pianę delikatnie wmieszać w przygotowane ciasto.
  • Babka majonezowa z rodzynkami 2. Na końcu dołożyć sparzone i osączone rodzynki, po czym całość wymieszać.
  • Babka majonezowa z rodzynkami 3. Masę przełożyć do formy (25 x 40)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Aromat rumowy Kisiel Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować