Prosta i szybka w przygotowaniu babka majonezowa z solidną porcją rodzynków. Pięknie wyrośnięta, porowata i wilgotna. W mojej Rodzinie zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka.
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 kopiasta szklanka cukru
1 i ½ szklanki oleju
1 i ½ szklanki majonezu
6 jajek
2 opakowania kisielu bez cukru o smaku cytrynowym (na ½ L wody każde)
1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)
szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
300 g rodzynków
Babka majonezowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez, olej, żółtka oraz cukier utrzeć na puszystą masę. Wsypać 1 opakowanie kisielu i proszek do pieczenia, wlać aromat – wymieszać. Wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać pozostałe opakowanie kisielu, wymieszać, następnie chwilę ubijać. Pianę delikatnie wmieszać w przygotowane ciasto.
2.Na końcu dołożyć sparzone i osączone rodzynki, po czym całość wymieszać.
3.Masę przełożyć do formy (25 x 40)wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min (180 st. C).
Komentarze