Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysta babka na majonezie z dodatkiem chałwy i rodzynków. Prosta i szybka w wykonaniu. Idealna, gdy najdzie chęć na małe co nieco. Babkę polecam szczególnie z okazji Świąt Wielkanocnych – wzbogaci nasze słodkie menu świąteczne.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    9 łyżek majonezu
    ½ szklanki mleka
    200 g chałwy o smaku waniliowym
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
    szczypta soli
    150 g rodzynków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Majonez

Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami 1. Chałwę pokruszyć do małego garnka, zalać mlekiem i, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia. Wystudzić.
    Rodzynki sparzyć i osączyć.
    Jajka, cukier oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Dołożyć majonez i ponownie zmiksować. Dodać chałwę z mlekiem, wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia – zmiksować. Dołożyć mąkę i jeszcze raz zmiksować. Na końcu dodać rodzynki i całość dokładnie wymieszać.
  • Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami 2. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować