Puszysta babka na majonezie z dodatkiem chałwy i rodzynków. Prosta i szybka w wykonaniu. Idealna, gdy najdzie chęć na małe co nieco. Babkę polecam szczególnie z okazji Świąt Wielkanocnych – wzbogaci nasze słodkie menu świąteczne.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 jajek
9 łyżek majonezu
½ szklanki mleka
200 g chałwy o smaku waniliowym
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
szczypta soli
150 g rodzynków
Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chałwę pokruszyć do małego garnka, zalać mlekiem i, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Jajka, cukier oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Dołożyć majonez i ponownie zmiksować. Dodać chałwę z mlekiem, wsypać proszek budyniowy i proszek do pieczenia – zmiksować. Dołożyć mąkę i jeszcze raz zmiksować. Na końcu dodać rodzynki i całość dokładnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50 min (180 st. C).
Komentarze