Placek owsiany z kawą i daktylami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto ze zdrowym dodatkiem w postaci płatków owsianych. Placek o przyjemnym aromacie kawy, a także przypraw korzennych. Do tego słodkie daktyle. Jeśli ktoś lubi, ciasto z powodzeniem można przełożyć powidłami, dżemem lub marmoladą.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 i 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1 kopiasta szklanka cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    2 jajka
    300 g śmietany 18%
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulat)
    1 łyżeczka cynamonu mielonego
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    130 g daktyli bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek owsiany z kawą i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek owsiany z kawą i daktylami 1. W misce utrzeć jajka, śmietanę, olej oraz cukier. Wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, sodę, kawę, cynamon, imbir i ponownie utrzeć. Dodać płatki owsiane i drobno pokrojone daktyle – wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 min. Następnie surowe ciasto przełożyć do okrągłej formy (średnica 26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Placek owsiany z kawą i daktylami 2. Piec 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować